1.3.20

1939-1945Р.Р.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ «Радянсько – нацистська війна 1941-1945 р.»                                                                                                      1.Визволення України почалося під час ……………битви (листопад 1942 - лютий 1943), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР.
2.Перший населенний пункт України в східному Донбасі був звільненений в грудні 1942 р.
3. Масове ж визволення українських земель почалося в ході ………… битви (5 липня - 23 серпня 1943 р.). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків.Остаточно місто було звільнене ………..року.
4.Розвиваючи успіх, радянські війська у…….року вийшли до Дніпра. У ………розгорнулася героїчна битва за Дніпро, на якому німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони ………….. Кульмінацією битви за Дніпро було визволення Києва від окупантів. Сталін, ігноруючи реальне співвідношення сил, наказав будь-якою ціною звільнити Київ до……(вказати дату),а саме річниці…………..
5. Ціною величезних людських втрат радянські війська звільнили місто ……….. р. За визволення столиці України понад 1000 солдат і офіцерів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
6. У 1944 р. радянське командування силами………(кількість фронтів) Українських фронтів здійснило серію наступальних операцій, остаточно визволивши територію України:
7.  …. жовтня 19…. року радянські війська вийшли на околиці міста ….на (етнографічний район), але боротьба на цій ділянці розтягнулася аж до 25 листопада – лише тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.
8. "Густо плавали у воді трупи з виклюваними очима, що почали розкисати, з обличчями, які пінилися, ніби намилені, розбиті снарядами, мінами, зрешечені кулями. Сапери, яких послали витягувати трупи з води і ховати їх, не вправлялися з роботою – надто багато було вбито народу...
А потім за річкою ж продовжувалося згрібання трупів, наповнювалися людським місивом все нові й нові ями, проте багатьох і багатьох полеглих на плацдармі так і не вдалося відшукати по балках, поховати".
Ми просто не вміли воювати. Ми залили своєю кров'ю, завалили ворогів своїми трупами" - Віктор Астаф'єв письменник –публіцист. Яка подія описана в уривку(дата, місце)
9.Коли після окупації нас вишикували на призовному пункті, офіцер сказав: "Хто служив в артилерії, два кроки вперед". Я вийшов, - згадував Павло Солодько. - А з тих, хто лишився, багато хто загинув через два місяці – при форсуванні Дніпра. Ходили чутки, що їм навіть форми не видали".
Без форми, часто без зброї, часто непідготовлені, ці люди гинули тисячами. За цивільний одяг їх прозвали ……………………………………….
10. Пояснити ,які події зображені на фото(дата, місце події). Які наслідки цих подій. Думку обґрунтуйте.

 
11.Скласти короткий історичний портрет даного історичного діяча. 
 
Варіант ІІ
1. ………………..назвали фашисти укріплення на правому березі Дніпра. Тут їм вдалося сконцентрувати значні військові сили, зокрема есесівські танкові дивізії «Адольф Гітлер», «Рейх» та ін. Командування вермахту розраховувало на те, що Дніпро як багатоводна річка з високим правим берегом стане надійним оборонним рубежем. «Радше Сонце впаде в Дніпро, ніж росіяни здолають це укріплення », — хвалькувато заявляв Гітлер.
2.Учасник подій В. Астаф'єв (відомий радянський письменник) згадував у своїх щоденниках: «Двадцять п'ять тисяч входить у воду, а виходить на тому березі три тисячі, максимум п'ять. Через п'ять - шість днів усе це спливає. Уявляєте?».Які події описані в уривку.
3.«Взяття ( назва населеного пункту) радянськими військами є перемогою, яка має величезне не тільки воєнне, але й моральне значення... Німеччина чує похоронні дзвони. На неї насувається лавина».
4……….1944 року війська І та II Українських фронтів перейшли в наступ на Корсунь-Шевченківському виступі. Незважаючи на опір ворога, війська обох Українських фронтів ……………1944 з'єдналися в районі м. Звенигородки. У «котлі» опинилися 10 гітлерівських дивізій, багато артилерійських, танкових і саперних частин, загалом майже 80 тис. солдатів і офіцерів.
5.На честь «……………», як назвали Корсунь-Шевченківську операцію, Москва салютувала Українським фронтам 20 залпами з 224 гармат. (друга назва операції)
6. ………. 1944 року Крим повністю визволили від фашистів. 17-та німецька армія втратила десятки тисяч осіб убитими та полоненими, майже всю бойову техніку.
7. У………… 1944 року в ході …………………операції завершилося визволення всієї території України: ......(ДАТА)був звільнений від окупантів Ужгород, а наступного дня — решта населених пунктів Закарпатської України.
 
8.Яке місто визволене радянськими військами зображене на фото ,коли відбулися події.
9.Який населений пункт і коли був визволенний першим на території УРСР……
10.Встановіть хронологічну послідовність подій.
А    Б  В Г
11.Скласти історичний портрет даного історичного діяча       
                      ВАРІАНТ ІІІ
1.      Дати визначення поняттям «Східний вал», «плацдарм», «рейкова війна».
2.      Україна була остаточно окупована в ………році.
3.      Останнім населеним пунктом , що було окуповане було …………, ……………області.
4.      Першим населеним пунктом , що було визволене радянськими військами стало……,обл..
5.      Ця подія сталася……(дата)
6.      Київ було визволено……
7.      Корсунь – Шевченківська операція відбулася (дата)
8.      Остаточно територія України була звільнена(дата)
9.      Останнім населеним пунктом було……. області
10.  У якому році відбулась подія, про яку йдеться в уривку з джерела?
«Перші радянські підрозділи, які займали Львів, мали незвично поганий вигляд: червоноармійці голодні, замурзані, брудні, вихудлі, одягнуті в погану уніформу та погано озброєні».
11.     11. У якому році відбулась подія, про яку йдеться в уривку з джерела?
«Війська 2-го Українського фронту, продовжуючи стрімкий наступ, кілька днів тому форсували річку Дністер на ділянці протяжністю 175 кілометрів, оволоділи містом і важливим залізничним вузлом Бєльці і, розвиваючи наступ, вийшли на наш державний кордон- річку Прут- на фронті протяжністю в 85 кілометрів»
12.Установіть відповідність між битвами Другої світової війни на українських землях та їх наслідками:
1. Танкова битва Рівне –Луцьк- Броди      А Подолання «Східного валу»
2. Битва за Дніпро                                           Б Завершення визволення України в межах
3. Корсунь –Шевченківська                             сучасних кордонів
    операція                                                         В Ціною розгрому радянських механ. Корпусів
4. Карпатсько – Ужгородська                          було затримано просування нім. військ на Київ
   операція                                                           Г Оточення і розгром радянських військ ПД –ЗХ.
                                                                                  фронту.
                                                                                Д Оточення і розгром німецьких військ, який

                                                                                   порівнюють із результатами Сталінград.битви.                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар