1.3.20

ПЕРСОНАЛІЇ 10 КЛАС

Персоналії періоду Української революції.
1.  «Він був створений для того,щоб увійти в національні лідери в період піднесення революції, коли в настроях людей панував революційний ентузіазм. Він був революціонером романтиком; як творча людина, більше жив емоціями та образами, ніж реалізмом буття.
         Очолив Генеральний секретаріат – перший уряд незалежної України.»………………………………..
2.  Історик , літературознавець, публіцист, громадсько – політичний діяч, лідер українського національно – визвольного руху, Голова УЦР,яку очолював до останніх днів її існування……………………………………………………………………………………………………
3.  Повалення самодержавства  він сприйняв як реальний шанс для створення суверенної і незалежної України. Буваючи в казармах серед солдатів-українців, він закликав їх берегти народне добро, не допускати анархії в армії, формувати дисципліновані, боєздатні частини. Його заходами було створено Товариство полуботківців. А в червні 1917 р. ……….розробив план проголошення державної самостійності України.
4.  Автор статті опублікованої в 1914 році «Війна та українці»………………………………………….
5. « Щирий українець і демократ, ……органічно не сприймав ні московського колоніального режиму, ні марксизму, не кажучи вже про більшовицьку "теорію та практику". Він чи не найкраще серед лідерів українства усвідомлював трагічні наслідки поразки УНР, чи не найпершим розгледів чорні хмари, що насувалися на Україну зі сходу....Лідер партії УПСФ.»
6.Голова Народного Секретаріату першого радянського уряду…………………………………………………………………………
7.Очолював військовий штаб більшовиків , керував наступом на Київ в січні 1918 року…………….
8. У середині грудня 1917 р. ………… повертається в Україну, входить до складу радянського уряду як заступник, а потім – народний секретар у військових справах. 19 січня 1918 р. призначається головнокомандуючим військами Української радянської республіки.  Учасник захоплення Києва в 1917 році.
9.Персональний склад УЦР………………………………………………………………………………………
10.Скласти історичний портрет діяча:


Персоналії періоду Української революції.
1.У 1917–1918 рр. …….заступник Голови Центральної Ради, Генеральний секретар міжнаціональних справ в уряді Української Народної Республіки…………………………………………………………….
2.У формі питань до кросворду скласти три речення про дану особу:
3. Виступав від УГВК наВсеукраїнському національному конгресі 1917, обраний членом Української Центральної Ради. Діяльність ……, спрямована на утворення укр. армії, не була підтримана соціалістичною  більшістю керівництва ва УЦР, після Першого Українського військового з'їзду 1917 (18–21 (5–10) травня) вийшов зі складу УГВК. За деякими відомостями, був причетний до виступу 2-го Укр. полку ім. П.Полуботка, після якого на вимогу лідерів УЦР був відправлений на Румунський фронт.
4. На початку жовтня 1917  повернувся до Петрограда (нині м. С.-Петербург), очолив підготовку і проведення орг., тех. та військ. заходів по захопленню влади в столиці. Коли Тимчасовий уряд був повалений, другий Всеросійський з'їзд рад 26 жовтня ухвалив написані….  Декрет про мир, Декрет про землю, Декрет про утворення Ради нар. комісарів (РНК).
5. Визначний український громадсько – політичний  і державний діяч, публіцист. Народився у Полтаві. Брав активну участь у ркволюційному русі. У роки Першоїсвітової війни працював в організації допомоги фронту. В березні 1917 р. Обраний до складу УЦР , згодом став генеральним секретарем військових справ.
6. Про кого  і з якої нагоди у відкритому листі у січні 1918 року С.Єфремов написав «Твій батько перевертається в труні…»
7.Назвати автора роботи. Його роль в Українській революції..
8.Назвати три події на вибір які на вашу думку є головними під час революції 1917/18 років.
  1                                                                                 
 2                                                                                                                                                                   3.
  4.                                                                                   
5.     

Назвати прізвища діячів Української революції
1.    Коли Київ узяли червоні війська  Єфремов написав йому відкритого листа: "Твій батько зараз перевертається в труні!"                                                                                                                   
       2.Період Української Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918) – найвищий злет політичної, громадської  і державної  діяльності…. Він став гол. ідеологом укр. революції), творцем її концепції й разом з УЦР пройшов шлях від вимог обмеженої національно-територіальної автономії до становлення самостійної України.
3.    ДелегатПершого Українського військового з'їзду (18–21 травня 1917), на якому обраний головою Укр. ген. військ. к-ту (див.Генеральний військовий комітет). Член Української Центральної Ради. 28 червня 1917 призначений ген. секретарем військ. справ, однак ця посада не була затверджена Тимчасовим урядом. П. офіційно обійняв посаду ген. секретаря військ. справ 15 листопада 1917, спрямувавши всю свою енергію на створення укр. збройних сил й переведення в Україну з Росії українізованих військ. частин. 31 грудня 1917, як прибічник рішучої боротьби з більшовиками .
  4.    Позитивно сприйняв Лютневу революцію 1917. Був одним з ініціаторів і учасників утворенняУкраїнської Центральної Ради, заст. голови УЦР, чл. Малої ради , ген. секретарем міжнац. справ у першому укр. уряді – Генеральному секретаріаті Української Центральної Ради 1917–1918. У черв. 1917 очолив наступницю ТУП – Українську партію соціалістів-федералістів. Активізував літ.-публіцистичну діяльність. 1917–19 лише в газ. "Нова рада"опубл. понад 900 його матеріалів із найактуальніших проблем того часу.
    5.  Він засудив "кривавий переворот" більшовиків і довів, що пам'яті нащадків гідні лише ті що "творять, а не руйнують".
    6. На початку жовтня 1917  повернувся до Петрограда (нині м. С.-Петербург), очолив підготовку і проведення організацію, техніки. та військових заходів по захопленню влади в столиці. Коли Тимчасовий уряд був повалений, другий Всеросійський з'їзд рад 26 жовтня ухвалив написані ним  Декрет про мир, Декрет про землю, Декрет про утворення Ради нар. комісарів (РНК).
       7. Визначний український громадсько – політичний  і державний діяч, публіцист. Народився у Полтаві. Брав активну участь у революційному русі. У роки Першоїсвітової війни працював в організації допомоги фронту. В березні 1917 р. Обраний до складу УЦР , згодом став генеральним секретарем військових справ.
     8.  Після Жовтневого перевороту в Петрограді 1917 запропонував свої послуги більшовикам: виконував обов'язки начальника оборони Петрограда , головнокомандувача військами, що діяли проти військ О.Керенського та П.Краснова, помічника командувача Петроградського  військового округу. Від грудня 1917 – начальник штабу "Групи військ по боротьбі з контрреволюцією на півдні Росії", від 16 січня 1918 – головнокомандувач радянських військ в Україні. За спогадами очевидців, відзначався хворобливою жорстокістю. Очолював похід радянських  військ на Київ у січні 1918 ініціатор масових розстрілів у місті. 


Встановити імена історичних діячів
1. 5 березня 1917 року він зібрав своїх однодумців і проголосив створення альтернативної Центральної Ради, яка виразно задекларувала свій самостійницький характер. 16 березня 1917 року було створено товариство "Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка" на чолі з ---------------.
2.  У 1900 році вступив в революційну українську партію. З тих пір почалася його активна партійна діяльність. Трохи пізніше виступив одним із засновників, а потім і лідерів соціал-демократичної робітничої партії. Коли ж в 1917 році була проголошена УНР, недовго пропрацював в уряді на посаді військового секретаря. Від 28 червня — 31 грудня 1917 член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ. З листопада 1918 року ……….головний отаман військ УНР.
3.Скласти три речення з фактами біографії данного діяча, його роль в подіях 1917/18 років.
4. З березня 1917 по квітень 1918 року – голова Української Центральної Ради. Під керівництвом …….. урядом УНР приймалися важливі рішення про державні атрибути, а також здійснювався конституційний процес. Він особисто брав участь в розробці Конституції УНР, яка була прийнята 29 квітня 1918 року.
5. На початку Першої світової війни ……. повернувся до Росії і жив до 1917 р. під чужим ім’ям переважно в Москві, займаючись літературною діяльністю. Став членом Центральної Ради. Згодом очолив Генеральний секретаріат і став генеральним секретарем внутрішніх справ. Автор майже усіх декларацій і законодавчих актів УНР. Проголосив I Універсал та Декларацію Генерального секретаріату. Під натиском більшовицьких військ уряд УНР на чолі з новим прем’єром змушений був евакуюватися до Житомир
6. Його справжнє прізвище Ульянов найбільший російський радянський політичний, державний діяч, публіцист, основоположник марксизму-ленінізму, один з організаторів і керівників Жовтневої революції 1917 року, засновник комуністичної партії, творець першої соціалістичної держаУ квітні 1917 ……. приїжджає в Петроград, і вже на наступний день після приїзду пропонує програму переходу буржуазно-демократичної революції до соціалістичної, проголошує гасло «Вся влада Радам!». Уже в жовтні він виступає одним з головних організаторів і керівників Жовтневого збройного повстання; в кінці жовтня і початку листопада вислані за його особистим наказом загони сприяють встановленню радянської влади в Москви.

7.Перший керівник радянського уряду України…….

Немає коментарів:

Дописати коментар